Fapados vs. Emirates: mivel utazzunk Dubai-ba?

IMG 20150605 175508

Miután eldöntöttük, hogy Dubai-ban nyaral a család, számos további fontos kérdés is adódik. Közülük az egyik az, hogy mivel utazzunk az Egyesült Arab Emírségek egyik legimpozánsabb városába. A repülőút öt és fél óra hosszú, ami nem a legrövidebb időtartam. Kisgyermekes családok esetében pedig talán túl hosszú is. Ennek ellenére sem kell lemondani az álomnyaralásról! Cikkünkből kiderül miért.

 https://startutazas.hu/dubai/utazasi-magazin/fapados-vs-emirates-mivel-utazzunk-dubai-ba-448

A fapados járatok talán kecsegtetnek annyi előnnyel, hogy olcsóbban hozzá juthatunk a kívánt jegyekhez, ugyanakkor fel kell tennünk a kérdést, hogy megéri? Ételhez, alkoholmentes és alkoholos italhoz is csak fizetség ellenében juthatsz hozzá egy fapados járaton. A reptér távolsága a városközponttól 60 km-re rúg. Gyermek kedvezményt nem kapunk a jegy árából, nincsenek szórakoztató csatornák, és még gyermekétel vásárlásra sincs lehetőség. Az ülések nem dönthetőek és minimális lábtérrel rendelkeznek, szórakoztató csatornák nincsenek és télen extra ruhát kell felvennünk, mert ki kell gyalogolni a reptér termináljából a hidegre. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy a gépeken tartózkodik magyar légi utas-kísérő. A gépek hetente három alkalommal közlekednek, a check in térítés ellenében történik és az elérhetőség is emelt díjas telefonszámon lehetséges. Járattörlés esetén 2-3 múlva induló gépre tudunk csak felszállni, a lemaradt poggyászt több nap késéssel kapják meg az utasok, a kártérítés pedig hivatalos és hosszadalmas.

IMG 20150607 091412

Most pedig nézzük ezzel szemben az Emirates járatokat. Legtöbbször drágább, mint egy menetrendszerinti vagy fapados járat, ugyanakkor a teljes étkezés, meleg étellel, alkoholmentes és alkoholos ital is ingyenes. A reptér távolsága 16 km. Az Emirates gépei gondoskodnak a kisgyermekek szórakozásáról is. 25 Disney csatorna érhető el a gépen, illetve online játékok is. A gyermek kedvezmény 25%, és még ajándékokat is kapnak a lurkók.

A csecsemőknek nem kell a normál ülésben, vagy ölben utazniuk, mert van bassinet lehetőség, ami egy fapados járaton nem érhető el. Továbbá gyermek és bébi ételek is rendelhetőek, méghozzá ingyenesen. A felnőttek kényelmét és szórakozását 1000 csatorna és dönthető ülések biztosítják. További előnye, hogy nem kell hidegben gyalogolni a termináltól, mert csövön át juthatunk fel a gépre. Magyar légiutas-kísérő természetesen ezeken a gépeken is van, illetve törzsutas pontokkal és születésnapi utazással is kecsegtetnek. Az ünnepelt légiutas-kísérő általi köszöntésben és egy tortában részesül. Járataik minden nap indulnak. A Reptéri check in ingyenes, és a telefonos elérhetőség sem kerül pluszba, mert normál díjas számon hívható. Járattörlés esetén, már másnap utazhatunk, és a poggyászt is megkapják tárgynapon az utasok. Sérült csomag esetén helyszíni kártérítés.

IMG 20150606 122921 

Dubai másik arca

https://startutazas.hu/dubai/utazasi-magazin/dubai-masik-arca-446

Fényűzés, csillogás, pompa. Dubairól a legtöbbünknek ezek a jelzők jutnak eszébe. Azt azonban sokan nem tudják, hogy, hogy is lett a rizsből homár. A következőkben néhány olyan látványosságot szeretnénk nektek megmutatni, amik a korai a csodáktól távol lévő Dubait mutatják be a látogatóknak, ha esetleg megunnátok a koktélszürcsölgetést.

Dubai Múzeum

Az egyik legfontosabb épülete Dubainak. A múzeum eredetileg egy erőd volt, az épület pedig az egyik legöregebb ma is álló helynek számít a területen. A múzeum 1971-ben nyitotta meg a kapuit azzal a céllal, hogy bemutassa, hogy a csillogás és a ragyogás városának megszületése előtt, hogyan is éltek itt az emberek. Az épületben életnagyságú figurák, hang és fényeffektek segítik még életszerűbbé tenni a látványt. A turistáknak mindképpen érdemes ellátogatni ide, hiszen felnőtt- és gyermekfejjel is érdekes látványt nyújt a csillogás és az arany városának egykori rizsporos hangulata és a gyöngyhalászat nehézségeinek megismerése.

Sheikh Saeed Al Maktoum ház

A ház 1896-ban épült Al Shindagha területén. Tökéletes kilátás nyílik belőle az Arab-öbölre így stratégiai pontként is funkcionált. Ez a hely volt a székhelye az Al Maktoum uralkodói családnak egészen 1958-ig. Ma turisztikai látványosságként és múzeumként funkcionál. Elsősorban Dubai történelmét mutatják be a házban, ritka és változatos gyűjtemény található itt, hivatalos és történelmi dokumentumokból.
A múzeumot 8 részre osztották fel:

  • Saeed Al Maktoum ház történelme

  • Al Maktoum család

  • Régi Dubai

  • Tengeri élet

  • Dubai látvány

  • Dubai társadalmi élete

  • Érmék és Bélyegek

  • Történelmi dokumentumok és térképek

A történelem iránt érdeklődőknek mindenképpen érdemes ide ellátogatni, hiszen a csodás kilátás mellet számtalan érdekességgel is találkozhatnak a turisták.

Sandboard

https://startutazas.hu/dubai/utazasi-magazin/sandboard-447

Szereted az extrém sportokat? Esetleg szoktál snowbordozni, de nem igazán rajong a hidegért? Akkor a homok snowboard a te sportod! Ezt a fajta tevékenységet hó helyett homokdűnéken űzik a sivatagban.

A csúszás során az egész homokdűnét bejárod, természetesen megfelelő rögzítéssel mindkét lábon. A bátrabbak e nélkül a kötés nélkül űzik a sportot, viszont ez sokkal veszélyesebb. Habár a homok sandboradot az egész világon űzik, nyilvánvaló okok miatt az Egyesült Arab Emírségekben és Dubaiban a legnépszerűbb, mert itt korlátlan számú homokdűne közül lehet választani. Műszaki problémák és felvonok hiányában a bátor jelentkezőknek minden egyes csúszás előtt meg kell mászni a dűnét.
A homokdűnék általában egész évben rendelkezésre állnak.
Az ide szánt sandbordok sokkal nehezebb anyagból készülnek, mint azok melyeket hóra készítenek. Egy csúszás előtt mindenképpen érdemes viasszal átkenni a deszkát, máskülönben a súrlódás miatt a deszka nem fog csúszni. A homok snowboardhoz leginkább a parafin alapú viaszok a megfelelőek.
Erik Johnson tartja a világrekordot ebben a sportban, nem hivatalos sebessége 92 km/óra volt.

Körülbelül 30 percre Dubaitól találhatóak a legnagyobb dűnék a városban. Ezekre a helyekre reggel a legjobb elmenni, amikor a hőmérséklet még nem túl magas. A sandbordozás 40 oC biztosan maradandó élmény, viszont garantáltan nem bírod sokáig víz és árnyékban való pihenés nélkül. Ezért délután érdemesebb a dűnéken inkább kirándulni.
Néhány homokdűne 200-300 méter magas. A legnagyobb, a Big Red nagyon népszerű mind a helyiek mind a turisták körében. Mivel a sport nem túl régi, ezért nincsenek meghatározott, konkrét szabályok, ezért érdemesebb egy csendesebb dűnét keresni, ahol kipróbálhatjuk a tehetségünket.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Print