Csehországi tornagyőzelem és folyamatos fejlődés

A Kárpáti Farkasok szakmai vezetője, Hegyi Ádám a napokban az Érd FM 101.3-on hallható Playoff című rádióműsor vendége volt, ahol beszámolt a csapat sikeres csehországi kirándulásáról, illetve összefoglalta, milyen úton járnak a klub egyes korosztályos csapatai.

Az esélytelenek nyugalmával utaztak Csehországba, mégis tornagyőzelemmel tértek haza. Úgy is mondhatjuk, ezzel ünnepelték a karácsonyt a Kárpáti Farkasok.

„Örömteli, hogy így tudtuk zárni az évet. Egy rangos tornára kaptunk meghívást, ahol hét cseh csapat, illetve mi szerepeltünk. Mind a hét csapat egy-egy neves egyesület utánpótláscsapata volt. 2011-es születésű gyerekekkel, tehát U11-es korosztállyal mentünk ki és nagy meglepetésre – bár azért minden edző bízik ebben – sikerült megnyernünk a tornát” – mesélte Hegyi Ádám.

„A cél reálisan az volt, hogy elvigyük a gyerekeket egy magasabb szintre, megmutassuk nekik, hogy egy nagyon komoly jégkorong-hagyományokkal bíró országban hogyan s miképp működik az utánpótlás. Szerettünk volna tisztességesen helytállni” – emlékezett vissza a szakvezető.

Ehhez képest sikerült az egész mezőnyt meglepni és első helyen zárni. Mi volt a siker titka?

„Különbségek természetesen voltak, azért nem úgy nyertük meg ezt a tornát, hogy mi domináltunk volna. Az ellenfeleinknél nagyon ügyes és képzett gyerekek voltak, viszont mi csapatként sokkal jobban együtt tudtunk működni. Ez amiatt is lehetett, hogy a gyerekek otthontól messze, a csapattal egy kicsit kiszabadultak, nagyfiúkká váltak, legalábbis ez volt az érzésük és így elhitték, hogy igenis tudunk mi ott győzni. Az eredmények pedig őket igazolták.”

A gyerekek tehát komoly ellenfelekkel tudtak komoly mérkőzéseket játszani, a szép szereplésnek pedig meglett a pozitív hozadéka. Ádám elmondása szerint a cseh edzők – akik nem gondolták volna, hogy mi köztük egyáltalán labdába tudunk rúgni – a meccsek alatt elkérték az elérhetőségeinket, hogy a jövőben több tornára is meghívják a Kárpáti Farkasokat, vagy éppen ők jöjjenek Érdre vendégségbe.

„Az, hogy Csehországban a magyar himnusz szóljon egy döntőben, igen ritka és megható volt edzői vagy szakmai vezetői szemmel is. Nagyon nagy örömet szereztek nekünk a gyerekek” – tette hozzá.

A fentiekkel kapcsolatban kiemelendő még, hogy a borítóképen is látható, Csehországban győztes csapatból került ki a torna legjobb kapusa Vértes Ádám személyében. Gratulálunk valamennyiüknek!

Visszatérve a magyar jégre, Ádám részletezte, milyen irányba tart a Kárpáti Farkasok utánpótlásképzésének fejlődése.

A legkisebb korosztály, az U8-as szépen gyarapodott létszámában, közel hatvanan vannak egy sikeres hokisuli tanfolyam után. A januárban újraindult hokisulival kapcsolatban elmondta, oda nem szükséges a korcsolyatudás, megtanítják az érdeklődő gyerekeket, tehát szeretettel várnak mindenkit. 

„Szép eredményeket érünk el, ugyan nem számolják az eredményt, de mi elégedettek vagyunk a fejlődéssel. Talán ez az a korosztály, ahol a legszembetűnőbb a fejlődés, hiszen itt van az, hogy mikor jégre tesszük őket, még totyognak, meg úgy fogják a hokiütőt, mint a fakanalat, majd eltelik fél év és akkor már hasítanak a jégen.”

Az U10-esek szintén hatvan körüli létszámmal bírnak. Ők részt vettek a dunaújvárosi Santa Claus Cup-on, ahol az összes magyar ellenfél mellett külföldi csapatot is meg tudtak verni.

„Velük is abszolút elégedettek vagyunk. Ez az előszobája a nagypályás játéknak, ami az U12-vel, az előkészítő korosztállyal kezdődik. Róluk elmondható, hogy a szezon felénél járva már egyre ügyesebbek, egyre otthonosabban mozognak a jégen.”

Az U14-es korosztállyal kapcsolatban elmondta, itt két csapatunk van. Az A2-es bajnokságban szereplő csapat általában a tabella első két helyén áll, ami lehetőséget teremthet arra, hogy feljussunk az A1-es divízióba. A B-csapattal megpróbáljuk felhozni azokat a gyerekeket, akiknek még vannak hiányosságaik.

„Az U16-os egy kiemelkedően ügyes korosztályunk” – dicsérte a serdülőket Hegyi Ádám. Kiemelendő, hogy a kvalifikációt egészen remekül szerepelve abszolválta a csapat, ráadásul három válogatott játékosunk is van ezen a szinten. 

„Felkerültünk az első csoportba, a nagy akadémiák mellé. Ott egyelőre még nem jönnek azok az eredmények, amik egyébként a srácokban benne lennének. Kicsit izgulnak még az olyan neves címerek láttán, mint a Fehérvár, a MAC, vagy az Újpest, de úgy gondolom, túl fogunk ezen lépni.”

Az U18-as együttesre térve elárulta, tulajdonképpen azért lett létrehozva, hogy a serdülő játékosoknak a további fejlődését egy magasabb szinten tudják biztosítani. Sokat tudnak az ifjúságiak közé feljátszva tanulni, ugyanis itt már nagyobbak, erősebbek, gyorsabbak az ellenfelek, és az itt megszerzett rutinjukat visszatérve a saját korosztályukba még jobban tudják kamatoztatni a srácok. Fiaink tehetségéről mindent elmond, hogy a csapatnak sikerült bejutnia az osztrák junior jégkorongligába is.

„Bekerültünk az osztrák bajnokságba, de az U16-os gyerekek játszanak döntő többségében, így igazság szerint nem is várunk el tőlük olyan nagy dolgokat az előbb említett tényezők következtében” – zárta mondandóját a szakmai vezető.

(Fotók: Facebook.com/Hegyi Ádám és Facebook.com/Vértes Miklós)

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Print