Az EHÖK SE-ből a világbajnokságra

image-7f38af5275ddd88a99ec4850375554a0c72c04dc8b797d814b426acf6e27f329-V

Székács Ádámmal beszélgettem legfrissebb eredményeiről és terveiről a jövőre nézve.

Az SZTE EHÖK SE küzdősport szakosztály egyik legfiatalabb versenyzője, Székács Ádám még csak 18 éves, mégis komoly esélyekkel várja következő versenyét, ahol kvalifikálhatja magát az Európa- és világbajnokságra egyaránt.

 

Székács Ádám gyermekkora óta foglakozik különböző küzdősportokkal, viszont az MMA-val és a grapplinggel mindösszesen 2 éve. Ekkor lépett be az SZTE EHÖK SE küzdősport szakosztályába. Az MMA (Mixed Martial Arts) viszonylag fiatal sportág, melyben sok más harcművészet elemei fellelhetőek, ezáltal válik egyfajta kevert harcművészetté, amely vegyíti a tradicionális, illetve az „újabb” küzdősportokat. A grappling – más néven földharc – ezzel szemben egyfajta hibrid küzdősport, mely nem alkalmaz ütéseket.

Székács Ádámmal beszélgettem eddig elért eredményeiről és terveiről:

Newton(e): Mióta foglalkozol küzdősportokkal?

Székács Ádám: Öt éves korom óta űzök valamilyen küzdősportot. Nagyon sokáig jártam aikidora, amely egy tradicionális alapokra épülő modern, japán harcművészet, emellett párhuzamosan foglalkoztam budoval is, ami szintén japán eredetű.

N: Az egyetemi sportegyesület tagjaként több magyar bajnokságon szerepeltél eredményesen. Kérlek, mesélj a legutóbbiról!

Sz.Á.: Legutóbb a magyar WMMAA-bajnokság (World Mixed Martial Arts Association) második fordulóján vettem részt, ahol 65 kg-os súlycsoportban versenyeztem. Két mérkőzésem volt, mindkettőt meg tudtam nyerni. Az első ellenfelemet kopogtatással győztem le, sikerült véghezvinnem egy karfeszítést. A második mérkőzés kicsit tovább tartott, ott az első menetet az ellenfelemnek ítélte a bíró, de a második menetben sikerült felülkerekednem és legyőztem egy hátsó fojtással. (Az utóbbiról készült videófelvétel az alábbiakban tekinthető meg) 

N: Milyen nagyobb eredményekkel rendelkezel?

Sz.Á.: Grapplingben országos bajnokságon második helyezett lettem, MMA-ban pedig az imént említett WMMAA-bajnokság második fordulóját nyertem meg. Ezt a két eredményt emelném ki.

N: A nyáron kerül megrendezésre a WMMAA harmadik fordulója, ahol ha minden jól megy, kijutsz az Európa-bajnokságra és a világbajnokságra is. Hogyan készülsz a mérkőzésekre?

Sz.Á.: Az edzések és a felkészülés folyamatosan megy, hiszen ezekben sem én, sem az edzőm, Kalmár István nem ismerünk tréfát. Igyekszem az állóharcot gyakorolni, fejleszteni, mert nekem inkább a földharc az erősségem, ha odáig el tudok jutni, akkor általában az én javamra dől el a mérkőzés. Természetesen a földharcra is kellő hangsúlyt fektetünk, majdnem mindennap jövök edzésre, hogy kellően felkészült legyek a harmadik fordulóra.

N: Mik a jövőbeli terveid?

Sz.Á.: Szeretnék kijutni mindkét nemzetközi nagyversenyre és ott a lehető legjobb eredményt elérni. Jelenleg a Csonka János Műszaki Szakközépiskolában tanulok, de a későbbiekben szeretnék a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar testnevelés szakos hallgatója lenni. Mindemellett természetesen az elkövetkező évekbe is minél több versenyen szeretnék elindulni, mind magyar bajnokságokon, mind nemzetközi versenyeken.

content image-b67150117bdc46b7739644a4ab55140e464403bb577849eef8991f61468112c3-v 1
(Ádám hátsó folytása)

Az SZTE EHÖK SE küzdősport szakosztály vezetője, Kalmár István szerint Ádám nagy tehetség és nagy lehetőségek állnak előtte. Ádámmal folyamatosan edzenek, hiszen a cél a szeptemberi Prágában megrendezett Európa-bajnokság és a novemberi bukaresti világbajnokság. Kalmár Istvánnal beszélgettem:

N: Hogyan vélekedsz róla?

Kalmár István: Ádám nagyon fejlődőképes versenyző. Igyekszem kicsit színesíteni az edzéseket, persze nem csak neki, hanem mindenki számára. Az MMA egy kevert küzdősport, ezért többféle harcművészet elemeit ötvözhetjük a tréningeken, mint például a brazil jitsu, a grappling, illetve mivel állásból indulnak a küzdelmek, a bokszot is felvettük a palettánkba. Bokszedzések délelőtt és délután egyaránt vannak itt az SZTE EHÖK Fitness termében, melyben Balogh György van segítségünkre egy héten 3-4 alkalommal.

N: Bárki részt vehet az edzéseiteken?

K.I.: Bárkit szívesen látunk, az ajtónk nyitva áll! Elég családias a légkör nálunk, vannak olyan hallgatók, akik csak hobbi szinten járnak hozzánk, vannak, akik már versenyeznek is. Szeretnék egyre több megmérettetésen részt venni, legyen ez magyar bajnokság vagy nemzetközi verseny. Aki egy kis kedved érez magában, hogy kipróbálja vagy komolyabban csinálja ezt a sportágat, csak jöjjön el nyugodtan és nézze meg hogyan is készülünk, edzünk.

Az EHÖK SE nem csak küzdősporttal vár titeket, egyetemistákat. Érdekeljen Strong Body vagy csak sima kondi, az edzőteremben biztosan megtalálod azt a sportot, ami igazán megmozgat!

image-823810b033ef3de24510778f1c6fd6fb53674b8577ee6f02af2e6c81d16f87b8-V

forrás: partyponty.hu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Print