„Röplabdaváros” a királyi város

A magyar mezőnyben ritkaságszámba megy, hogy egy adott szezonon belül női és férfi vonalon is van NB I-ben szereplő röplabdacsapata egy településnek. Bő egy évtizeddel azután, hogy a MÁV Előre SC a női Extraligában, a Kodolányi FRKE pedig a férfi NB I-ben koptatta a parkettát, 2019-ben a székesfehérvári vasutas klub mindkét nemnél kiharcolta a nemzeti bajnokság első osztályában való részvétel jogát.

Ki ne emlékezne rá a királyok városában, hogy a 2018/2019-es szezonban a MÁV Előre SC női csapata veretlenül, huszonötből huszonöt mérkőzést nyerve(!) jutott fel az NB II-ből az NB I-be, míg a férfiak az NB I-ben történetük legnagyobb sikerét elérve hatodik helyen végeztek. Azóta véget ért az elmúlt évek egyik legmelegebb nyara, a Fésüs Irén irányította női és a Németh Ödön által vezényelt férfi alakulat pedig megkezdte a felkészülést a 2019/2020-as versenyszezonra, melynek első hazai állomása most hétvégén következik. Az immáron hagyománnyal bíró Horváth Károly Emléktornát (férfi) szombaton és vasárnap, a Dévényi Tibor Emléktornát (női) előbbi napon rendezik Székesfehérváron. Mindkét esemény a fehérvári klubok eredményes hangolódását szolgálja az előttük álló bajnoki és kupaküzdelmekre.

Ami a játékosmozgások érkező oldalát illeti, Fésüs Irén együttesébe Sydney Busához csatlakozott még egy légiós. A mexikói Ivone Martinez Villareal 2015 és 2019 között az amerikai féltekén, a Florida Atlantic Egyetem színeiben játszott feladóként. A mexikói válogatottal több korosztályos siker után (arany 2013-ban és bronz 2015-ben az U20-as Pánamerikai Játékokon – a szerk.) 2018-ban a felnőtteknél is bemutatkozott. Hizsnyai-Zolnai Vanda és Krachler Réka személyében további két új igazolása van a MÁV-nak. Vanda 25 éves balkezes átló, aki legutóbb Debrecenben röplabdázott és az NB I Keleti csoportjának megnyerése után többek között a Fehérvárral is szembekerült a feljutásért rendezett tornán. Réka Szentendréről érkezett, 16 esztendős és elsősorban feladó-átló poszton vethető be.

A férfiaknál a Gazsi Péter által edzett U19-es csapatból felkerült Huszár András, Hortobágyi Viktor, Tóth Kristóf és Szentesi Bálint alkotta négyes mellett Kun Benedek érkezett egyesületen kívülről. A húszéves négyesütő a budapesti MAFC-BME-től igazolt át Székesfehérvárra.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Print