Kiskorúak védelmében fognak össze a küzdősport-szövetségek

SAM 0138 vagott 640x480

„Ne lehessen 14 éven aluliak számára full kontakt küzdelmeket szervezni Magyarországon! A szabálytalan küzdősportesemények szervezésétől élesen elhatárolódunk!” – hangsúlyozta dr. Leyrer Richárd, a MOB alelnöke azon a megbeszélésen, melyen több, az olimpián nem szereplő küzdősport hazai szövetségének elnöke írt alá együttműködési megállapodást a kiskorúak védelmében szerdán a MOB székházában.

A deklaráció régóta érlelődött, a cselekvést az elmúlt hétvégén történt MMA-eseményen történt súlyos gyermeksérülések gyorsították fel. A megállapodást a hazai karate, a kempo, a kick-box, a kung-fu és wushu, a sumo, a nanbudo, továbbá a közös, kendo, laido és jodo szövetség vezető képviselői látták el kézjegyükkel. Az aláírók más sportágak, szövetségek csatlakozását is várják.

„Legfontosabb célunk, hogy kölcsönös informálás mellett biztosítsuk a sporttevékenységünk hatályos jogszabályoknak megfelelő működését. Lehetetlennek tartjuk, hogy 6-8-9 éves gyerekek verekedjenek egymás ellen. Magyarországon még a kutyaviadalokat is tiltják, a kiskorúak full kontakt-küzdelmeit nem szabad engedni!” – emelte ki a Magyar Kick-Box Szövetség elnökeként aláíró Leyrer Richárd.

Az együttműködés kiterjed kinek-kinek a saját területére vonatkozóan a doppingszabályzatban foglaltak betartására. Az aláírók vállalják, hogy sportágukban rendezett utánpótláskorú rendezvények esetén mindent elkövetnek a sportolók egészségének védelme érdekében és törekszenek arra, hogy a versenyen fellépő sérülésveszélyt csökkentsék. Megakadályozzák, hogy hivatalos szakmai képesítés nélküli edzők, sportoktatók tevékenykedhessenek, folyamatosan ösztönzik a képesített edzői állomány továbbképzését. Kölcsönösen fellépnek az illegálisan működő edzőtermek és az azokat működtetők tevékenysége ellen és erről egymást, valamint a közvéleményt informálják. Megakadályozzák, hogy a szövetségükhöz tartozó sportolók az állami sportirányítás által el nem ismert szervezetek, egyesületek rendezvényein bármely minőségben részt vegyenek és részvételükkel legitimálják azokat. Saját rendezvényeiken nem engedélyezik azok részvételét, akik nem hivatalosan elismert sportszervezetekhez tartoznak. Egymást, valamint az állami sportirányítás helyi szerveit folyamatosan informálják, amennyiben bármely illegális sporttevékenység jutott tudomásukra. Törekszenek arra, hogy a nem megengedett módon sportolók, a jogszabályszerű működés feltételeinek ellenőrzött elfogadása után, legális keretek között tevékenykedhessenek tovább.

„Az Európai Unió országaiban az illegális sporttevékenység törvényileg tiltott. Ezt ne lehessen nálunk sem megtenni! Egyeztettem Simicskó István sportot felügyelő államtitkár úrral, elmondta, nem ért egyet a hazai gyakorlattal, és szövegszerű javaslatot vár tőlünk. Magyarországon soha nem látott pénz áramlik a sportba, ez nagy lehetőséget jelent az utánpótlás-nevelés terén. A gyerekeket egyrészt jó lehetőségek várják, a másik oldalon viszont veszélyhelyzeteket teremtünk, ahol súlyos sérüléseket lehet szerezni. Ezt meg kell akadályoznunk. Nagy a felelősségünk! A saját sportolóink mellett a nézőknek, támogatóknak, televízióknak egyaránt élményt kell biztosítanunk. Tanuljunk az olimpiai sportágaktól, nézzük meg például az ökölvívók versenyrendezésére, kiskorúak versenyeztetésére vonatkozó szabályozási mechanizmusát. Vegyük továbbá figyelembe a Magyar Olimpiai Bizottság ajánlását” – folytatta Leyrer Richárd.

Dr. Mészáros János karateelnök a versenyek előzetes regisztrációjára hívta fel a figyelmet. „Ez egy keretszerződés, amit tovább kell gondolni. A karateszövetségben megvannak a versenyszervezés szabályai, a rendezőknek időben kell regisztrálni az eseményüket, pontos kritériumok mentén. A rendezési feltételeket kormány- vagy miniszteri rendelet kidolgozásával lehetne egységesíteni. Sokat segítene a rend fenntartásában, ha ismét kötelező lenne a versenyengedély-kártya használata, mint az a 2000-es sporttörvény rendelkezéseiben még szerepelt. A jogszabályi hátteret mindenképp meg kell vizsgálnunk. Az együttműködésbe a MOB-ot, annak jogi és etikai bizottságát is érdemes lenne bevonni.”

Lacza Ádám Illés, a kempósok elnöke szankció bevezetését szorgalmazta. „A pénzbírság, az eltiltás jelentős visszatartó erőt jelenthet.” Juhász Gábor, a kick-box szövetség képviseletében javasolta egy közös online felület kialakítását, mely szakmai átláthatóságot biztosítana, valamint a szülőknek teljes körő, védjeggyel ellátott, hiteles tájékoztatást nyújthatna. Király István kick-boxedző a kiskorúak veszélyeztetésével kapcsolatban a büntetőügyi felelősséget vetette fel. Vojvoda György a sporteseményt mint terméket aposztrofálta. „A termék a fogyasztóvédelem látókörében ellenőrizhető, szabálytalanság esetén büntethető” – mondta a thai-box vezetőbíró, majd a licences edzői végzettség, a szerződött, specializálódott egészségügyi háttér igényének adott hangot.
Fejér Gábor kung-fu elnök a sportszakma védelmében az aláírást követő további lépéseket, a feladatok kiosztását, a jogi környezet megteremtését szorgalmazta.

Leyrer Richárd zárásként elmondta, a Magyar Edzők Társasága megfelelő szakmai fórumot jelenthet. „A szervezeten belül működik a küzdősport szekció, ennek vezetője Zrínyi Miklós mesteredző. A MET eleve védjegy, az ide tartozás biztos garanciát, szakmai és etikai hátteret jelenthet a szakmaiság tekintetében is.”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Print