Megjelent Pecsuvácz Dávid új verseskötete

pecsuvacz david

Imádja a magyar irodalmat, folyamatosan keresi a költészet szépségét, és úgy véli, csak akkor írhat jó verset, ha teljesen át tudja adni magát az őszinte érzelmeknek. Ő Pecsuvácz Dávid, az Angliában élő fiatal költő, akinek a Meztelen költészet után idén megjelent a második verseskötete, amely a Karcolatok címet viseli.

Mióta írsz verseket?
Körülbelül nyolc esztendővel ezelőtt kezdtem el nagyobb intenzitással foglalkozni a versekkel. Ekkortájt írtam meg az első sorokat…

Tanulóéveid során mennyire érdekelt a magyar nyelv?
A gimnáziumban kedveltem a magyar irodalmat, de akkor még nem rajongtam érte. Igazából érettségi után szerettem meg komolyabban, miután a barátaimtól nagyon jó könyveket kaptam (ezért a mai napig nagyon hálás vagyok nekik). Így megismerhettem például Sarkadi Imrét, akinek megítélésem szerint az iskolai tananyagban érdemtelenül kevés sort szánnak. De Weöres Sándor verseiről is hasonló a véleményem, amelyek sokkalta sokszínűbbek annál, mint amit az iskolai órákon mutattak meg nekünk.

A nemrég megjelent kötet írásakor mi inspirált leginkább?
Úgy érzem, hogy önmagam gyógyítom versíráskor. Szerintem csak akkor születhet értékes mű, ha fájó és őszinte érzéseim vannak. E nélkül nem megy. Szerintem a költő pont ezért a legvédtelenebb művész. Úgymond le kell meztelenítenie magát az olvasóval szemben.

pecsuvacz david karcolatok verseskotet

Hány verset talál az olvasó a kötetben?
Hatvankét vers lett papírra vetve a Karcolatokban.

A versek tematikája mi köré épül a Karcolatokban?
Ez a kötet elég eklektikus lett. Nincs egy határozott irányvonal, amibe be lehet skatulyázni. Sem formailag, sem tartalmilag. Érzésem szerint ez leginkább annak tudható be, hogy öt év munkája és a már említett hatvankét vers kapott helyet benne.

Mi az oka annak, hogy 18-as besorolást kapott a könyv?
Néhány művemet Deák Mercédesz grafikus illusztrálta, méghozzá nagyon szépen. Verseim tartalmát telt vonalaival fogta körbe. Ennek köszönhetően kapta a 18 éven felülieknek ajánlott besorolást.

Hogy látod, mitől lesz jó és érdekes egy vers?
Ezt nehéz szavakba foglalni. Mivel minden egyes embernek ugyanaz a szó mást és mást jelenthet. Nekem akkor „jön be” egy vers, ha megragad egy gondolat benne, amit át tudok ültetni a hétköznapokba.

pecsuvacz david pecsuvacz peter

A Karcolatok cím rovásírással került fel a borítóra. Van ennek jelentősége?
A könyv fedőlapján lévő rovásírás sok embert félrevezethet napjainkban. A célom annyi volt vele, hogy felhívjam a figyelmet a magyar nyelv múltjára és szépségeire. Bízom benne, hogy sokak fejében sikerült ezt elérnem.

Vannak jövőbeni terveid az irodalom területén?
Hosszú távra a művészetben nem érdemes tervezni, mert az ember sosem tudhatja, hogy mikor kopogtat be a múzsa az ajtón, hogy újabb ihletet adjon. Annyi biztos, hogy érdekelnek még más művészeti irányzatok is, de hogy ezekből milyen konkrétumok lesznek adott esetben, az még a jövő zenéje.

Miként lehet hozzájutni a Karcolatokhoz?
A könyv korlátozott példányszámban online kapható. Az alábbi linkre kattintva megtekinthető és akár meg is vásárolható.
http://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/felnottirodalom/vers-drama/karcolatok

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Print