Fradi-ünnep és Chelsea siker a stadionavatón

fradi chelsea panorama2

Méltó módon megünnepelte az 1899-ben alapított Ferencvárosi Torna Club vadonatúj labdarúgó-stadionjának átadását. Múltidézés, miniszterelnöki beszéd, vadászgépek és világhírű játékosok színesítették a látványban bővelkedő eseményt.

A szponzori szerződésnek köszönhetően Groupama Arénára keresztelt vadonatúj, 22 500 ülőhellyel rendelkező, és a modern kor vívmányainak megfelelő futballstadion ünnepi átadására nagy hangsúlyt helyeztek a Ferencvárosi Torna Club részéről. A vasárnapi, hivatalos ceremónia előtt egy nappal ingyenes családi programok várták az érdeklődőket, mely keretében a stadiont is meg lehetett csodálni belülről. Azokra pedig, akiknek futotta az egyébként méregdrága belépőjegyekre a fő attrakciónak számító FTC-Chelsea barátságos mérkőzésre, további örömteli pillanatok vártak. A találkozó előtt majd két órával, 19 órakor kezdődő rendezvény során számos kisfilmet levetítettek az aréna két óriáskivetítőjén a zöld-fehér klub múltjáról és jelenéről. Felelevenítették a soroksári focipályát és az Albert-stadiont, valamint az új létesítmény felépítését, mely rekordidő alatt készült el. Egy időre zöld-fehér pompába borult a pálya sok-sok aktivista munkájának köszönhetően, a közben hallható zene pedig jelezte: igen jó az akusztikája a Groupama Arénának. Ez érezhető volt akkor is, mikor Rúzsa Magdolna elénekelte a Himnuszt. Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédét némi füttyszó kísérte, azonban a pozitív hangvétel eredményeképpen végül nagy taps övezte a köszöntőt. A Magyar Honvédség Gripen vadászgépei is elszálltak a stadion felett, tisztelegve a fradisták új szentélye előtt.

fradi chelsea panorama

Az FTC-Chelsea mérkőzés kezdésére körülbelül 90%-ig teltek meg a lelátók. A nézők közt túlnyomórészt zöld-fehér szimpatizánsok voltak, de akadtak Chelsea-drukkerek és szimplán sportszerető, kíváncsi emberek is. A londoni kékeknél olyan nagyságok léptek pályára ezen az estén, mint a friss világbajnok André Schürrle, a Chelsea-legenda Didier Drogba, vagy a világ- és Európa-bajnok spanyol középpályás, Cesc Fabregas. Magyar oldalon is volt egy nagy név a keretben, aki ráadásul nem volt idegen José Mourinho csapatának sem. Gera Zoltán hosszú évekig játszott az angol Premier League-ben. A mostani mérkőzésen bizonyította is rutinját, hiszen ő szerzett vezetést egy jobb oldalról érkezett beívelést követően a 18. percben. Az előny egészen a második félidőig kitartott, amikor is egyenlítettek, majd fordítottak a vendégek: előbb Ramires (50.), majd Fabregas (82.) talált be. A Chelsea 2-1-re nyert, a Fradi viszont nem vallott szégyent.

A helyszínen tapasztaltakat összegezve kitettek magukért a Fradi vezetői, azonban néhány tényező mellett nem szabad elmenni szó nélkül. Az FTC hagyományai, küldetése, a szurkolók szimpátiája legalább annyira fontos, mint az, hogy modern körülmények között futballozhassanak a játékosok. A találkozóra kitalált magas jegyárak (átlagban 20-30 ezer forint, de lehetett 90 ezerért is tikettet váltani), a családok hosszas várakoztatása és a nemenkénti elkülönítés a beléptetésnél kevésbé volt tetszetős. A túlzott biztonsági intézkedéseket (háromszáz kamera, vénalenyomatos ellenőrzési rendszer, készpénzes fizetési mód hiánya) azért nem hozzuk fel negatívumként, mert az még bebizonyíthatja, hogy szükséges és hasznos. Bízunk benne, hogy a többi között ezekért is kifütyült klubelnök, Kubatov Gábor jó úton jár Orosz Pál vezérigazgatóval egyetemben, és a méltóképpen megünnepelt új stadion felavatása után legalább ennyire büszkék lehetnek majd a csapat teljesítményére is a szurkolók. Hisz ők azok, akik maximálisan megérdemelnék, hogy egy hazai és nemzetközi szintén is számításba vett, erős, szívvel-lélekkel küzdő együttes alakuljon ki hosszú távon. Egy olyan gárda, melynek tagjai mindig büszkén viselik a IX. kerület rekordbajnokának zöld-fehér szerelését.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Print