EL-döntőt akar játszani a női röplabda válogatott

20150901 101400

A múlt hétvégén mindkét mérkőzését megnyerte Lengyelországban, a szeptember végi Európa-bajnokságra készülő női röplabda-válogatottunk, s így végül hat csapat közül hét győzelemmel és három vereséggel a második helyen végzett az Európa-liga csoportküzdelmeiben.

 

Ennek köszönhetően a héten Görögország ellen a döntőbe kerülésért játszhatnak a lányok. Ez alkalomból tartott sajtótájékoztatót kedden délelőtt a Magyar Röplabda Szövetség, amelyen Jan De Brandt, a válogatott belga szövetségi kapitánya, a játékosok részéről Tálas Zsuzsanna és Vacsi Evelin, valamint Pecsuvácz Péter sajtófőnök és Hegedűs Judit, a válogatott technikai vezetője – aki a kapitány mondandóját fordította – vett részt.

Pecsuvácz Péter elmondta, hogy az első mérkőzésre csütörtökön, magyar idő szerint 18 órától Megalopolisban kerül sor, míg a visszavágót vasárnap, 18.30-kor Szombathelyen, a Savaria Arénában rendezik. Mindkét találkozót élőben közvetíti az M4 Sport televízió. Amennyiben a csapat kivívja a döntőbe kerülést, úgy várhatóan a jövő csütörtöki első találkozót majd a fővárosban rendezik.

Az is kiderült, hogy a mostani, Görögország elleni mérkőzésre a tizenöt fős keretből Bodnár Dorottya, Horváth Dóra és Liliom Rita nincs a keretben, így az utazó csapat összetétele a következő lesz: Dobi Edina (center), Kötél Dóra (liberó), Kötél Zsanett (feladó), Lévai Vivien (liberó), Pallag Ágnes (ütő), Sándor Renáta (ütő), Szabó Adrienn (ütő), Szakmáry Gréta (ütő), Széles Petra (center), Szombathelyi Szandra (ütő), Tálas Zsuzsanna (feladó), Vacsi Evelin (center).

Jan De Brandt szövetségi kapitány arról beszélt, hogy az Európa-liga csak állomása az Európa-bajnoki felkészülésnek. „Nem az az elsődleges számunkra, hogy megnyerjük a sorozatot, hanem hogy ezeken a mérkőzéseken minél jobb állapotba kerüljünk az Eb-re. Természetesen mindent megteszünk a továbbjutásért, már csak azért is, mert a döntőbe kerülésünk esetén újabb két tesztmérkőzést játszhatunk a fináléban. Az utolsó hónapban azonban már nem csak a fizikai felkészülésen van a hangsúly, hanem hogy egészségileg is rendben legyenek a játékosok. Három hónapnyi felkészülés után a lányok már sérülékenyebbek, s ilyenkor egy sérülés súlyos veszteség lehet az Eb-szereplés szempontjából.”

20150901 101415

Tálas Zsuzsanna, a nyáron a Vasasból Békéscsabára igazoló feladó arra emlékeztetett, hogy a csoportkörben egyszer már megmérkőzött egymással a két válogatott. „Az első meccset még elvesztettük 3:1-re, a másodikat viszont már megnyertük ugyanilyen arányban. Azóta mérkőzésről mérkőzésre egyre jobban összeforrt a csapat, és ez most két teljesen új találkozó lesz. Mindent megteszünk majd a döntőbe kerülésért. Ami a görögöket illeti, nagyon jó a feladójuk, ezért nekünk a jó nyitásainkat és nyitásfogadásunkat kell tudnunk kihasználni. Hátrány, hogy Horváth Dodó és Liliom Rita nem játszik majd az idegenbeli mérkőzésen, ám Pallag Ági és Szakmáry Gréti már többször is bizonyította, hogy megfelelően tudják pótolni őket.”

Vacsi Evelin, a Vasas centere arról beszélt, hogy a mieink sikerének a titka a csapategységben rejtőzhet. „Nagyon jó közösség jött össze most a válogatottban, s minél több időt töltünk együtt, annál jobban összekovácsolódunk. És itt most nem csak a játékunkra gondolok, hanem a csapategységre is. Az eddigi Európa-liga fordulók mind csak kis állomásai voltak a felkészülésnek, a java azonban még csak most következik, az elődöntővel, remélhetőleg a döntővel és az Európa-bajnoksággal.”

20150901 101952

Az elődöntőben is ugyanaz a szabály, mint a nemzetközi klubkupákban, azaz 3:0-s és 3:1-es eredmény esetén a győztes csapat három, a vesztes nulla pontot, 3:2-nél a győztes kettő, a vesztes egy pontot kap. Az a válogatott jut tovább, amely így több pontot szerez. Amennyiben két találkozó alapján mindkét csapatnak azonos a pontszáma, úgy következik egy úgynevezett aranyjátszma, amely 15 pontig tart. Amelyik csapat azt megnyeri, az a továbbjutó.

Az elődöntő mérkőzéseit az M4 Sport televízió élőben közvetíti, de az eredmény változását a röplabdaeuropaliga.hu weboldalon is követhetik.

AZ ELŐDÖNTŐ PROGRAMJA
Szeptember 3., csütörtök
18:00 Görögország–Magyarország (Megalopolis)
Szeptember 6., vasárnap
18:30 Magyarország–Görögország (Szombathely)

Karádi Zoltán

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Print